Kebun tukang besar – bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya?

Grand taman-design-yourself teres
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 1/14


"Kami boleh menerangkan reka bentuk sebagai rancangan untuk melupuskan unsur-unsur untuk tujuan tertentu." Kata-kata hikmat ini sebenarnya adalah kepada pereka dan arkitek terkenal Amerika Charles Eames - ikon abad ke-XX. Dan kata-kata ini betul, seperti dalam konteks landskap luar, perancangan yang betul dan pelupusan strategik komponen autonomi adalah kunci kejayaan. Dalam artikel semasa, kita akan meneliti "ramuan" dalam reka bentuk taman yang sering kekal di latar belakang. Inilah yang penanam besar dan peranannya, yang amat penting dalam susun atur ruang luar. Ketahui cara memilih dan mengaturnya untuk memanfaatkan sepenuhnya fungsi dan estetika!

Bahan manakah yang harus saya pilih untuk penanam besar saya?

teres bumbung Grand taman-zaitun periuk
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 2/14

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan apabila memilih tukang kebun besar adalah tumbuhan yang akan ditanam. Dalam erti kata lain, keperluan spesifik spesies tumbuhan tertentu adalah faktor yang mesti menentukan bahan pembuatan bekas anda, serta kedalamannya, lebarnya dan sebagainya. Sebagai contoh, periuk teratai berliang dan membolehkan akar untuk bernafas yang sangat bermanfaat.

Bekas plastik

besar maple maple-Japan-coniferous
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 3/14

Walau bagaimanapun, pada musim panas, ia memanaskan dengan cepat di bawah sinar matahari, terutamanya apabila warnanya gelap. Oleh itu, penyejatan air adalah lebih penting dan ia tidak sesuai untuk tumbuh-tumbuhan yang memilih tanah yang sejuk dan basah. Dalam kes sedemikian, penanam plastik yang besar akan menjadi lebih sesuai kerana bahannya tidak dapat ditembusi. Walau bagaimanapun, perancangan untuk menanam tumbuhan harus memastikan saliran yang sangat baik kerana spesies ini hanya membenci air yang bertakung.

Tong kayu untuk hydrangeas yang indah

besar-bunga-kayu berpakaian hydrangeas
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 4/14


Kayu adalah bahan kegemaran lain, terutamanya kerana penampilan organik dan daya tarikan visualnya. Walau bagaimanapun, ia sensitif kepada air menjadikannya pilihan yang tidak tepat apabila bercakap mengenai objek yang bersentuhan dengan air. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih jenis kayu yang secara semulajadi tahan kelembapan atau merawatnya secara tetap dengan beberapa lapisan varnis pelindung. Bagaimanapun, penanam kayu yang besar kelihatan menarik dan segera memikat pemerhati.

1

Penanam segi empat tepat diperbuat daripada konkrit

penanam berbentuk persegi kelabu besar
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 5/14

Pautan Sponsor

Penanam konkrit yang besar adalah satu lagi pilihan yang popular dengan kelebihan dan kelemahannya sendiri. Pertama, konkrit adalah bahan udara moden yang juga sangat kuat dan tahan cuaca yang super. Maksudnya, anda boleh menikmatinya selama beberapa tahun tanpa menjejaskan penampilan atau kualiti yang ditawarkan. Tetapi ia juga sangat berat dan, sering kali, bergerak walaupun tangki konkrit kecil adalah misi yang mustahil.

Tukang kebun besar di zink - untuk dan bertentangan

Pusingan tinggi kebun-zink-patinated
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 6/14


Dalam urat yang sama, zink adalah logam ringan tetapi kuat yang tidak boleh dipandang rendah. Satu akan dapat dipercayai bahawa ia berkarat apabila terdedah kepada keadaan luaran yang buruk, tetapi itu tidak benar. Malah, ia mengoksidakan dan menerima patina pelindung yang bagus, tetapi ia tidak menghancurkan dan kekal tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, logam adalah penebat yang lemah dan mendedahkan sistem akar tumbuhan kepada julat suhu yang besar. Penanam zink besar hanya sesuai untuk spesies yang tahan terhadap pengaruh yang tidak menyenangkan ini.

Penanam yang tinggi atau sedikit mendalam?

penanam besar-tinggi tinggi-logam
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 7/14


Kemudian, kedalaman wadah yang penting untuk kesihatan dan perkembangan hijau hiasan anda yang baik. Oleh itu, penanam tinggi yang tinggi lebih sesuai untuk tumbuh-tumbuhan dengan sistem akar yang maju. Serangga, sub-semak dan pokok kerdil adalah contoh yang baik dari spesies yang lebih menuntut dari segi kedalaman bekas. Sudah tentu, anda sentiasa boleh menggunakan periuk teratas dan letakkan bekas yang lebih kecil di dalamnya.

besar-bunga pusingan-bass-box
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 8/14

Di samping itu, penanam agak besar kadang-kadang boleh mengimbangi kedalaman yang tidak mencukupi. Ini benar terutamanya untuk tumbuh-tumbuhan yang memerlukan lebih banyak rizab air daripada kedalaman sebenar untuk pembangunan yang baik. Jika, sebaliknya, anda merancang untuk memupuk telapak tangan, lebar tidak begitu penting, tidak seperti ketinggian yang penting. Sekiranya anda tidak boleh membuat keputusan tentang perkadaran yang betul, tumbuh-tumbuhan yang semakin lambat, seperti kotak kayu, adalah penyelesaian yang baik.

Kebun tukang besar dan peranannya dalam landskap

baris-utama-penanam cermin depan-view semula jadi
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 9/14

Sebaik sahaja bahan dan kedalaman tukang kebun besar anda telah dipilih, sudah tiba masanya untuk memikirkan tata letak khususnya. Jika anda mampu membuat pelaburan dalam beberapa bekas yang serupa, ini adalah permulaan yang sangat baik. Anda boleh, sebagai contoh, mengatur mereka berturut-turut untuk membahagikan teres taman anda menjadi dua atau lebih kawasan bebas. Menikmati bekas yang besar dan tumbuh-tumbuhan yang rimbun yang mahkota mereka untuk memecahkan pandangan ke bungkusan jiran adalah satu lagi idea genius yang tidak boleh dilepaskan.

besar-bunga-kelabu tua-reka bentuk geometri
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 10/14

Penanam tinggi dengan reka bentuk geometri adalah pilihan yang sempurna untuk peminat gaya moden. Anda boleh menggunakan 3 atau 4 betul-betul sama dan susunnya dalam garis lurus sepanjang sempadan. Sebagai alternatif, pilih sedikit "penyimpangan" kecil dalam saiz atau bentuk mereka dan "taburkan" mereka di sana sini di teres atau teres. Pendekatan ini akan memberi anda reka bentuk yang dinamik dan artistik seperti yang lain!

Bekas besar juga bekerja di dalam rumah

besar-penanam konkrit berbentuk silinder
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 11/14

Akhirnya, berhati-hati dengan pendapat bahawa tukang kebun besar hanya berfungsi di luar rumah. Mengecilkan sedikit sahaja dan ia akan menjadi sempurna untuk menghiasi ruang tamu, ruang makan atau bilik tidur anda. Dan idea terkini dalam galeri foto kami adalah bukti kecemerlangan! Lihatlah untuk memastikan anda tidak terlepas beberapa cadangan hebat!

Penanam-tinggi DRACAENA reflexa-song-of-india
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 12/14

Grand-moden-taman aspek liat
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 13/14

besar-bergaya-luar-Planter
Kebun tukang besar - bagaimana memilihnya untuk memanfaatkannya | Taman | 14/14

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − = 92

Back to top