Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya

gudang anggur bawah tanah-gelas-rumah-rak-botol-anggur
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 1/18


Kelebihan wain adalah bahawa seseorang tidak perlu menjadi pakar untuk menghargainya. Ia bukan sekadar keseronokan, ataupun hobi yang luar biasa, ia adalah sihir manis yang tidak dapat memuaskan. Ini adalah godaan yang tidak dapat dinafikan yang telah memusnahkan orang sejak zaman dahulu lagi, oleh itu keinginan kami untuk memilikinya - dalam ruang bawah tanah wain di rumah. Wain lebih tua daripada sejarah bertulis dan kemanusiaan itu sendiri. Wain telah wujud sejak terdapat anggur dan anggur, jauh sebelum manusia menemui kesannya yang sangat menyenangkan, berikutan alkohol yang dimilikinya, dan memutuskan untuk memupuk anggur.

Gudang anggur wain di rumah - 18 idea yang elegan

bilik bawah tanah anggur wain bawah tanah-menyokong-botol anggur putih
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 2/18

Walaupun kita tahu bahawa firaun Mesir tahu wain itu, maklumat yang datang kepada kita sangat ringkas dan kita tidak tahu bagaimana ia dihasilkan dan apa yang dirasakannya. Bagi lelaki moden, kronologi wain hanya bermula dengan penjajahan tanah-tanah Mediterranean oleh orang Phoenicia sekitar 1100 SM. Dan orang-orang Yunani 350 tahun kemudian. Pada masa ini, wain mencapai tanah, yang kemudiannya akan menjadi tanah airnya yang sebenarnya - Itali, Perancis dan Sepanyol. Pada masa ini juga kebun-kebun anggur pertama muncul di Amerika Utara, di selatan Sepanyol, di Provence (Perancis), di Sicily dan di pantai Laut Hitam. Masih hari ini, wain terus menjadi minuman yang paling popular dan tercinta.

Wain bawah tanah untuk lebih elegan dan gaya di rumah

wain bilik bawah tanah-rumah-wain-kayu-reka bentuk-wain bilik bawah tanah yang elegan
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 3/18

Peminat yang bersemangat mengembara beribu-ribu kilometer untuk meneruskan laluan wain, melawat bilik bawah tanah purba yang dipelihara sehingga hari ini, untuk mendapatkan wain berharga yang hanya terdapat dalam koleksi yang jarang ditemui dan menikmati rasa memiliki kebaikan yang berharga. Mereka memberinya tempat kehormatan dalam koleksi peribadi mereka, tanpa mengejar godaan untuk merasakan keuntungan luar biasa ini. Ya, itu semangat. Jika anda adalah antara pencinta minuman yang memabukkan ini, mungkin anda sudah mempunyai idea untuk membina bilik bawah tanah di rumah anda. Apa yang perlu diketahui sebelum anda memulakan projek tersebut. Pemilihan pilihan anggur, mungkin sangat mahal, di tempat yang diatur khusus, adalah penyelesaian yang munasabah. Semakin anda telah melabur usaha dan kewangan dalam "hobi" ini, lebih banyak anda akan teruja untuk melawatnya, seperti tetamu anda dari tempat lain. Kerana wain adalah lebih daripada sekadar cecair, ia sepatutnya layak didedahkan.

Barel kayu di ruang bawah tanah wain di rumah

ruang gerai wain bawah tanah dengan arak seluar-anggur-rumah-sokongan
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 4/18


Seperti dalam anekdot untuk butang dan mantel, pencinta wain mengikuti semangat mereka, dari gelas kaca dan wain yang indah ke lantai yang telus ruang tamu. Kerana, dengan cara ini, kita dapat merenungkan ruang bawah tanah persendirian, terletak tepat di bawah bilik, di ruang bawah tanah yang dilengkapi dengan peralatan dan kelengkapan, di samping itu, antara muka komputer mengawal suhu dan kelembapan wain bawah tanah . Terdapat juga beberapa orang yang memasang komputer di bilik pemilihan untuk memilih wain yang sesuai dari koleksi mereka sendiri untuk peristiwa ini atau itu.

Rak penyimpanan dinding kayu di ruang bawah tanah wain

1

wain bawah tanah, botol rumah Sokongan-kayu
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 5/18

Pautan Sponsor

Apakah keghairahan untuk wain memimpin? Ini semua bergantung kepada cara kewangan yang ada untuk anda. Pengumpul wain terbaik, mengabdikan diri mereka untuk hobi mewah mereka, mengalami kepuasan sebenar dalam membina gudang anggur wain peribadi yang mewah, lengkap dengan perabot tersuai dan peralatan mahal, yang mengawal dan mengekalkan keadaan khusus untuk simpanan. wain. Bagi yang lain, memiliki kilang wain yang "sederhana" di rumah, tidak kurang senang. Jika anda telah membuat keputusan untuk melabur masa dan wang untuk mencari wain yang berkualiti, masuk akal untuk berurusan dengan mereka dengan cara yang sesuai.

Ruang bawah tanah wain di rumah dengan rak simpanan botol

wain bawah tanah, rumah-sokongan-botol kayu
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 6/18


Sejak zaman Rom, wain telah menghabiskan kebanyakan "kehidupan "nya dalam tong kayu. Botol, atau bekas bekas tanah liat, seramik atau kulit, hanya digunakan untuk membawa wain ke meja. Pada awal abad ketujuh belas, kemajuan membuat kaca, membolehkan pembuatan botol kaca pepejal dan murah. Pada masa ini, sesetengah semangat yang cemerlang, malangnya tidak diketahui, membuat botol, gabus dan pembuka botol yang keseluruhannya tidak dapat dipisahkan.
Penyimpanan wain hari ini melibatkan sedikit kepintaran kerana kebanyakan kita tidak mempunyai ruang yang sesuai untuk tujuan ini. Jika anda tinggal di suatu tempat di Eropah Barat atau Amerika Syarikat, anda boleh, dengan bayaran, biarkan wain anda disimpan dalam keadaan yang ideal. Perkhidmatan ini ditawarkan oleh hampir semua peniaga wain.

Gudang anggur wain yang elegan

wain bawah tanah, botol rumah penyimpanan kayu
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 7/18


Penyimpanan wain di ruang bawah tanah yang tidak sesuai mempunyai kelebihan daripada kelebihan. Ia hampir mustahil untuk mencapai keadaan yang optimum kerana beberapa sebab. Beberapa amatur menghidupkan seluruh bilik ke ruang bawah tanah, dengan penebat yang baik. Penyelesaian yang mungkin untuk masalah ini, sediakan almari khas untuk mengganggu wain. Tetapi kita tidak boleh mengatakan bahawa mereka murah. Di samping itu, bilangan botol yang boleh disimpan, adalah terhad.

Rak simpanan untuk botol wain kayu

gudang anggur bawah tanah-sokongan-botol-simpanan wain bawah tanah
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 8/18

Sama ada di bilik bawah tanah atau di dalam almari, botol wain mesti disimpan dalam kedudukan berbaring. Ideanya ialah gabus sentiasa dibasahi oleh wain, tidak kering dan tidak membenarkan oksigen masuk ke dalam botol. Pemerhatian baru-baru ini menunjukkan bahawa wain adalah yang terbaik apabila botol diletakkan pada sudut, supaya gabus bersentuhan dengan wain dan udara di dalam botol. Pakar Champagne telah mendapati bahawa topi botol diletakkan secara menegak cukup dibasahkan oleh udara kaya karbon dioksida dalam botol. Dengan cara ini, kita mengelakkan sentuhan dengan gabus yang tidak berkualiti. Tidak kira berapa banyak kos gabus, anda tidak boleh meramalkan bagaimana ia akan berubah dari semasa ke semasa. Pembuat Madeira juga lebih suka menyimpan botol mereka menegak.

Rak dan tong kayu di ruang bawah tanah wain

wain bawah tanah, cahaya kayu-media rumah-tong kayu
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 9/18

Untuk mengetahui bagaimana memelihara wain, tidaklah begitu kompleks atau misteri. Tetapi kita boleh mengatakan dengan pasti bahawa penjagaan yang sesuai akan menjamin kesenangan dan, sebaliknya, jika kita tidak cukup berhati-hati, kita akan merosakkan walaupun ambrosia yang paling indah. Wain mendakwa dibiarkan bersendirian, dalam keadaan gelap, sejuk, lembap dan agak terisolasi dari getaran dan bau dari tapak:
- cahaya terang boleh membahayakan wain, terutamanya bagi yang anda mahu minum dalam sepuluh tahun;
- haba, secara amnya, mempercepat proses kimia dan lebih banyak tempat di mana kita menyimpan wain panas, semakin cepat ia akan berumur dan tidak akan menjadi sangat halus,.
Wain boleh dengan mudah menahan suhu antara 7 dan 18 ° C, tetapi 10 ° C adalah suhu yang sesuai untuknya. Perkara yang paling penting ialah tidak ada perubahan besar dalam suhu - wain tidak suka terlalu panas, kadang-kadang terlalu sejuk. Jadi, jangan letakkannya di sebelah dandang anda yang terlindung rendah, sebagai contoh. Sekiranya tempat itu terlalu kering, maka cepat atau lambat, gabus akan mengetatkan dan membiarkan udara masuk, yang akan mengoksidakan dan merosakkan wain. Kelembapan yang sesuai untuk menyimpan wain ialah 70-80%.

Tong kayu di ruang bawah tanah wain

wain bawah tanah, rumah penyimpanan botol-bata
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 10/18

Kami semua telah mendengar tentang wain vintaj mitos yang telah menimbulkan ujian masa selama bertahun-tahun. Kami telah mendengar, dan akan terus mendengar, bahawa setiap wain bertambah dengan usia. Sesungguhnya, salah satu sifat anggur yang ajaib adalah keupayaannya untuk berkembang dalam botol selama beberapa dekad dan membukanya, selepas bertahun-tahun, dapat menjadi pengalaman yang menarik. Walau bagaimanapun, statistik menunjukkan bahawa pengguna hari ini tidak mempunyai kesabaran untuk menunggu wain untuk matang selama bertahun-tahun. Industri wain mesti memenuhi keperluan ini dan, sebagai hasilnya, kebanyakan wain di pasaran hari ini bertujuan untuk dimakan dalam masa satu hingga dua tahun selepas pembotolan. Ini terpakai kepada hampir semua wain, dijual secara murah. Terutama untuk wain putih, merah dan anggur merah, seperti Beaujolais. Pesona mereka dalam kesegaran dan sejambak mereka.
Kebanyakan anggur berkualiti tinggi, bagaimanapun, dipasarkan sebelum mereka bersedia untuk mabuk. Apabila masih muda, ia adalah campuran asid, gula dan tanin. Semua ini menambah aroma utama anggur, aroma sekunder penapaian, sangat kerap juga, kehadiran kuat bau oak (berikutan penuaan wain dalam barel oak) - semua ini memerlukan masa untuk berubah menjadi keseluruhan harmoni. Masa dan oksigen.

Meja bulat kayu di ruang bawah tanah wain di rumah

gudang anggur bawah tanah-anggur-sokongan-gudang wain kayu
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 11/18

Atas arahan Napoleon, Louis Pasteur terpaksa memahami mengapa wain Perancis begitu cepat rosak. Ahli sains telah mendapati bahawa hubungan berlebihan wain dengan udara merangsang pertumbuhan bakteria berbahaya yang menjadikan wain menjadi cuka. Dia juga mendapati bahawa jika wain menerima udara dalam kuantiti yang kecil dan sedikit demi sedikit, ia tidak merosakkan, ia matang. Dalam ruang antara gabus dan wain dalam botol, serta dalam wain itu sendiri, terdapat jumlah oksigen yang mencukupi untuk perkembangannya selama bertahun-tahun. Kelemahannya adalah bahawa oksigen tetap berkuat kuasa walaupun selepas wain mencapai kematangan penuh dan, dari sana, kualitinya mula merosot. Pasteur mendapati bahawa wain bersentuhan dengan oksigen dalam banyak cara - melalui celah tong, meletakkan satu setong kepada yang lain, ketika pembotolan.

bilik wain bawah tanah-tong-rumah-media-dinding kayu
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 12/18

Sedikit kimia - botol, wain merah muda adalah gabungan yang subur bahan fenolik - penting untuk warna, rasa dan tekstur wain dan beberapa yang membentuk sebatian di antara mereka. Dalam botol, antara bahan-bahan ini, interaksi kimia berlaku dan sebatian baru terbentuk, yang mempunyai molekul yang lebih besar yang kemudiannya dicetuskan. Hasilnya, dari masa ke masa, warna dan kepahitan wain merah berkurangan dan kelembapan meningkat. Warna wain dan kehadiran lees adalah tanda-tanda yang boleh menentukan usia anggaran wain. Akibat banyak reaksi kimia, rasa perubahan wain - asid bereaksi dengan alkohol dan sebagainya. Hasilnya adalah wain yang elegan dengan badan yang kaya dan sejambak lebar yang bernuansa.

wain bawah tanah, rumah-tong kayu-sokongan-botol
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 13/18

Untuk wain putih dan proses penuaan mereka, diketahui bahawa pengoksidaan progresif (sentuhan wain dengan oksigen) membawa kepada penipisan fenolnya - dari coklat keemasan menjadi coklat. Aroma buah, utama dan menengah dalam wain, memberi laluan kepada aroma yang lebih kompleks, nuansa aroma madu dan kacang. Sekiranya pengawet wain merah adalah tanin, kerana putih ia adalah asid! Wain putih, dengan kandungan asid yang tinggi, usia serta merah, dan wain pencuci mulut berkualiti seperti Riesling, Chenin Blanc dan Tokaj - bertindak balas terhadap umur, lebih baik daripada wain merah.
Terdapat banyak faktor yang menentukan panjang umur wain: varietal, mentah, tanin, gula, ekstrak dan asid, penapaian dan amalan penuaan, saiz botol, kaedah penyimpanan dan sebagainya. Pengguna hari ini mencari kesegaran dan kebaikan dalam wain, tetapi juga badan yang kaya, iaitu wain yang sepatutnya siap untuk digunakan dalam masa lima tahun. Wain yang mesti berusia 10-15 tahun sebelum kita bersusah payah untuk membukanya, adalah untuk para peniaga dan pengumpul.
Wain sepanjang hayat:
Untuk jangka panjang wain, parameter berikut adalah penting: pH, tanin, alkohol, ekstrak - semakin tinggi, lebih baik. Jelas sekali, wain jenis "Rizab" akan bertahan lebih lama daripada wain meja yang mudah. Banyak wain merah Perancis, Itali dan baru-baru ini meningkatkan kualiti mereka kerana mereka berumur.

gudang anggur bawah tanah-rak-gudang-gudang anggur
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 14/18

Anggaran bagi wain yang berbeza dan tahun-tahun vintage, yang boleh dibaca dalam penerbitan khusus, juga rujukan berguna untuk mengetahui wain yang hendak dibeli. Tetapi dalam mana-mana, kita tidak boleh terdesak untuk mereka, kerana terdapat banyak kes pada tahun-tahun ketika panen itu juga dipuji tidak memenuhi jangkaan pengumpul dan sebaliknya - di antara wain- dengan mengatakan tuaian yang buruk, kami mendapati spesimen yang indah.
Berikut adalah senarai yang sangat umum wain merah dengan penuaan yang lama, dalam urutan menurun dan yang tidak secara menyeluruh. Nama mereka diberikan hampir seluruhnya dalam bahasa Latin, seperti pada label mereka:
Porto (pelabuhan vintaj) - Portugal
Barolo; Barbaresco; Brunello di Montalchino - Itali
Hermitage - Lembah Rhone, Perancis
Kelas Vintage - Bordeaux; Bairadda - Portugal
Aglianico - selatan Itali
Madiran - Gascony, Perancis
Cote Rotie - Lembah Rhone, Perancis
Wain yang hebat - Burgundy, Perancis
Chateauneuf-du-Pape - Perancis
Chianti Classico Riserva - Itali
Saperavi - Georgia
Ribera del Duero - Sepanyol
Cabernet Sauvignon - Australia dan California
Malbec - Argentina
Zinfandel - Amerika Syarikat
Merlot dan Pinot Noir - negara Dunia Baru - Amerika Syarikat, Amerika Selatan, Afrika Selatan, Australia, New Zealand.

gudang wain bawah tanah-rumah-sokongan-dinding-kayu wain
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 15/18

Anggur besar Bordeaux memerlukan tempoh penuaan tertentu - dari 7 - 8 hingga 15 tahun. Pengguna hari ini tidak bersabar kerana pembuat wain Perancis pasti suka. Ternyata kemudian, bahawa beberapa wain Perancis sedikit ketinggalan zaman dan tidak dapat diakses dengan rasa moden. Rasa moden lebih suka tanin lembut dan kematangan wain yang mencukupi selepas kira-kira lima tahun - satu keperluan bahawa pembuat anggur California telah berjaya bertindak balas dengan baik.
Di bawah, sekali lagi dalam urutan menurun, wain putih yang boleh membanggakan seumur hidup:

Tokaj - Hogrie

Sautern - Perancis

Chenin Blanc - Loire, Perancis
Riesling - Jerman dan Austria
Chablis - Perancis
Hunter Valley Semillon - Australia
Cote d'Or - Burgundy, Perancis.

ruang bawah tanah wain bawah tanah-gerai-wain
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 16/18

Wain kering - Bordeaux, Sherry, Madeira dan Champagne biasanya bersedia untuk minum sekali botol. Tetapi beberapa champagnes mewah atau krus khas, mesti bertahan dengan maruah beberapa tahun tertentu.
Apabila minum wain adalah mengenai citarasa peribadi. Apa yang pasti adalah bahawa anggur hari ini dibuat untuk dimakan, sebaik-baiknya, secepat mungkin. Berapa banyak wain untuk membeli, adalah sumber dan ruang. Dalam praktiknya, peraturannya adalah ruang bawah tanah "dibahagikan kepada tiga":
- wain yang baik untuk kegunaan seharian,
- wain custard jangka pendek dan jangka panjang dan
- "Pelari jarak jauh" - botol yang anda dapati dengan kos usaha dan wang .... dan bahawa ia akan menjadi penghalang untuk dibuka sebelum sepuluh tahun sekurang-kurangnya telah berlalu.
Jangan beli terlalu banyak botol sebelum mengetahui apa sebenarnya citarasa peribadi anda. Pastikan penggunaan sebenar dan ingat bahawa kualiti mempunyai harga.
Ingat juga bahawa ruang bawah tanah adalah "organisma hidup", ia sentiasa digunakan dan mesti dibekalkan. Dan jangan hanya mengumpulkan wain, nikmatilah!
Di banyak negara tidak hanya budaya kuliner tetapi juga budaya minum. Ia termasuk, dalam satu tangan, semua elemen yang menyumbang kepada penggunaan yang sempurna dari minuman, seperti pilihan kaca yang sesuai, pembukaan dan pembentangan, penggunaan pelbagai aksesori, dan sebagainya. Sebaliknya, budaya minuman merujuk kepada semua upacara dan upacara yang mengiringi proses penggunaan dan yang memberi nilai sosial.

ruang bawah tanah wain bawah tanah-kayu-wain-kayu-moden
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 17/18

Salah satu manifestasi yang paling penting dalam budaya minuman dan kepentingan sosial yang penting, diperhatikan di kalangan kumpulan pelajar Jerman pada abad ke-18 dan ke-19. Mesyuarat informal, pada mulanya, berubah menjadi peristiwa dengan protokol yang ketat dan ritual yang sangat terperinci, kegagalan yang telah dihukum dengan teruk. Masih ada kumpulan pelajar hari ini, tetapi pada masa kini mereka lebih suka menumpukan terutamanya pada pagar dan tidak memberi perhatian yang teliti terhadap ritual minum.
Pada masa ini, di meja, terdapat peraturan yang harus dihormati. Ritus yang paling sederhana dan paling biasa adalah untuk membuat ucapan pendek sebelum minum dari gelasnya. Dalam kumpulan besar, atau pada peristiwa penting, ucapan yang tepat diucapkan. Tetapi dalam semua bahasa perkataan "kesihatan" ada. "Zum Wohl" (dalam bahasa Jerman), "kesihatan" (dalam bahasa Perancis), "salut" (dalam bahasa Itali), "salud" (dalam bahasa Sepanyol), hanya beberapa contoh.
Terdapat piawaian untuk menggunakan jenis kaca tertentu. Mereka tidak dikenakan sewenang-wenang, tetapi mengikut logik tertentu. Sebagai contoh, wain putih dihidangkan dalam kacamata lebih kecil daripada yang berwarna merah kerana ia lebih aromatik dan tidak memerlukan banyak ruang di kaca untuk menyebarkan rasa mereka. Anggur pencuci mulut yang kuat biasanya disampaikan dalam kuantiti yang kecil dan, secara logik, dalam gelas kecil. Wain berkilauan - dalam seruling.

bilik bawah tanah wain bawah tanah-wain bawah tanah
Mengenai wain dan gudang wain di rumah -18 idea yang bergaya | Reka Bentuk Dalaman | 18/18

Cermin mata wain:
• kaca mesti telus dan nipis (satu-satunya cara untuk menilai warna dan kejelasan wain dan merasakan suhunya)
• kaca mesti mempunyai kaki yang cukup panjang. Sekiranya terlalu pendek, anda perlu memegang kaca di atas. Ini akan menyebabkan pemanasan wain dan meninggalkan cetakan pada cawan. Ini tidak begitu estetik;
• kaca itu harus mempunyai cerobong di bahagian atasnya untuk membolehkan rasa wain menumpukan perhatian;
• Tidak semestinya perlu mengisi kaca tersebut. Jumlah optimum adalah sekitar satu pertiga daripada jumlahnya - kira-kira sebahagian besar belon;
• wain yang lebih aromatik adalah, semakin besar kaca itu perlu untuk membolehkan wain keluar dengan yang terbaik.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − = 63

Back to top