Gaya cocooning dalam hiasan – apakah strategi untuk menjadikannya berfungsi?

gaya kepompong - idea-idea-strategi-mengamalkan-hiasan
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 1/19


Kata cocooning, juga dikenali sebagai coconnage, dicipta pada tahun 1987 oleh strategi pemasaran Faith Popcorn sebagai percubaan untuk melihat trend masa depan. Ringkasnya, kita boleh mengatakan bahawa istilah itu menerangkan tingkah laku domestik dan cinta untuk keselesaan rumah. Dalam reka bentuk dan hiasan, gaya kepompong merujuk kepada realisasi latar belakang yang selesa yang membuatkan anda ingin bersarang di rumah. Tetapi apakah manuver untuk menubuhkan hiasan yang sangat selesa? Terpulang kepada anda untuk mengetahui jawapan di dalam petikan dan galeri imej untuk diikuti!

Gaya kepompong dan salutan yang baik

cocooning style deco-chalet-design-top-of-the-range
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 2/19

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan ketika bercakap tentang gaya kepompong adalah salutan permukaan. Lantai dan dinding membentuk asas dari mana-mana reka bentuk, apa pun ruang yang dipersoalkan. Ini adalah permukaan yang kelihatan utama yang harus digunakan sebagai medan asas untuk menyerlahkan perabot dan benda hiasan yang ditambahkan selepas itu. Secara umum, terdapat dua strategi menentang yang boleh diterima pakai untuk mendedahkan potensi hiasan yang terakhir.

gaya cocooning decoration-spirit-chalet-mountain
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 3/19

Seperti yang telah disebutkan di atas, gaya kepompong mesti menghapuskan keinginan untuk meninggalkan keselesaan rumah sendiri. Oleh itu, dinding dan lantai mesti dijemput untuk kekal di dalamnya berkat tekstur yang menyenangkan dan hangat. Oleh itu, kayu pepejal merupakan pilihan yang sempurna jika anda ingin meniru bahagian dalam sebuah chalet gunung yang sangat selesa. Batu semulajadi juga boleh diterima, tetapi kebanyakannya sebagai aksen kecil kerana kesegaran visual semulajadi. Berada di subjek ini, perapian yang berpakaian dengan batu menghadap papan akan harmonis dengan sempurna dengan hiasan gaya kepompong.

gaya Scandinavia memanjakan-hiasan-studio
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 4/19


Tetapi lantai dan panel dinding bukan satu-satunya kemungkinan yang baik apabila bercakap tentang dalaman "rumah". Strategi hiasan kedua meneroka sisi lain duit syiling, yaitu dinding putih sebagai kanvas kosong. Siapa yang berminat dalam reka bentuk dalaman (atau hanya mengikuti logik yang sama) sudah tahu bahawa putih tidak diakui dengan tepat untuk penampilan yang selesa. Sebaliknya, kebanyakan orang menganggap bahawa bahagian bawah rapi kelihatan sejuk, tidak peribadi, malah terus-menerus steril. Walau bagaimanapun, ternyata bahawa lukisan dinding putih adalah idea yang sangat baik dalam gaya kepompong untuk dua sebab utama.

Gaya putih dan kepompong tidak membatalkan satu sama lain!

Gaya selesa-kampung-cocooning-hiasan-mabuk-bergaya
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 5/19

Pautan Sponsor

Pertama, kanvas kosong sangat fleksibel dan membolehkan kebebasan gaya yang hebat dari segi hiasan tambahan dan hiasan. Ciri ini sangat penting kerana hiasan gaya kepompong berlimpah dalam tekstur organik yang bervariasi dan jika latar belakang itu sendiri terlalu kaya, sukar untuk diselesaikan dengan interior yang tidak menarik, atau sepenuhnya kitsch. Pendek kata, terima kasih kepada keputihan, kami mewujudkan keadaan yang sempurna untuk bahan hiasan yang dapat direalisasikan pada 100%.

1

gaya cocooning-hiasan-eklektik lounge
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 6/19


Alasan kedua untuk warna terang yang tidak istimewa adalah lebih psikologi daripada apa pun. Dengan mencipta "teras" perabot kayu asli dan mengelilinginya dengan dinding putih, imej pondok hangat yang terletak di dalam gunung bersalji sekali lagi membangkitkan. Ini menimbulkan halangan khayalan yang tidak dapat dilalui secara mental dan memberikan iri kepada kepompong di dekat dapur. Akhirnya, ingin tinggal di rumah adalah matlamat utama hiasan gaya kepompong, kan?

Perabot manakah yang harus disukai untuk membuat anda ingin kepompong?

gaya cocooning-hiasan bilik-dapur-selesa
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 7/19


Kemudian, selepas mengkaji lapisan, soalan yang paling logik ialah perabot gaya kepompong. Seperti yang anda boleh bayangkan, kayu asli dan tekstil rumah berada dalam perhatian. Di ruang tamu, sofa dan meja kopi menduduki tempat berfungsi dan hiasan tengah. Oleh itu, reka bentuk mereka amat penting untuk mencapai hiasan yang selesa dan suasana yang tenang. Sofa kain besar mungkin bintang pertunjukan di ruang tamu cocooning gaya.

Scandinavian tamu-vintaj reka bentuk gaya-memanjakan
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 8/19

Bahkan, gaya kepompong tidak "tetap", atau terlalu megah dalam perabot, upholsteri dan sebagainya, dengan syarat anda menyimpannya secara visual. Ia boleh dengan mudah digabungkan dengan gaya reka bentuk dalaman yang lain tanpa merosakkan kesan keseluruhannya. Anda boleh, sebagai contoh, membuat ruang tamu Scandinavia sama-sama sesuai untuk kepompong kerana kedua-dua gaya mempunyai beberapa perkara yang sama. Bahan organik, warna cahaya dan keselesaan di atas semuanya hanya tiga tiang yang mereka kongsi.

cocooning gaya idea-menghias-bulu-kulit-bete kayu
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 9/19

Jika idea itu menggoda anda, anda boleh mencuba upholsteri kelabu mutiara atau penutup putih. Mereka akan memberikan asas neutral yang sempurna untuk menghiasi tekstur semulajadi. Satu lagi cadangan yang benar-benar indah adalah untuk menyelesaikan reka bentuk dengan menambah satu meja sampingan. Permaidani kulit haiwan atau permaidani berambut panjang yang dikenali sebagai "shaggy" juga akan mencukupi di lounge cocooning gaya Nordic.

Berani lounge cocooning gaya Scandinavia!

cocooning gaya hiasan bilik-kerusi-Acapulco
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 10/19

Akhirnya, perlu dirumuskan suasana yang masih agak sedap ini dengan beberapa sentuhan akhir kecil dengan kesan visual yang hebat. Contohnya, kusyen hiasan dengan selimut linen semulajadi atau kelihatan beg jut adalah cara yang sangat baik untuk memanaskan sofa optikal secara optikal. Kegemaran peribadi kami adalah sofa, sofa, kusyen dan bantal bersulam super lembut dan menarik yang segera membuat anda merasa seperti kepompong.

gaya-lounge telaga kepompong-sofa putih sudut
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 11/19

Semua unsur hiasan ini sangat disyorkan, bersama atau secara berasingan, tetapi terdapat aksen yang hampir wajib dalam gaya kepompong. Seperti yang anda mungkin telah meneka, ini adalah bulu. Mujurlah, pada masa ini kita mendapati bulu sintetik yang tidak memberikan dengan lancar dan rupa kepada yang sebenar. Kita tidak dapat membezakan secara visual dengan kedua-dua dan tiba-tiba kita mendapat daya tarik bulu sebenar tanpa perlu risau tentang isu kekejaman haiwan.

gaya-lounge kepompong dihiasi lilin tanglung
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 12/19

Kemudian, aksen mengait dan bulu palsu tidak dapat dipercaya dengan lilin, lentera dan tealight. Pada akhirnya, gaya cocooning adalah tentang suasana yang santai dan bagi ramai orang tidak ada yang lebih menyedihkan daripada cahaya ajaib api lilin (dan aroma mereka ketika kita bercakap tentang lilin wangi ). Di samping itu, ia adalah strategi hiasan yang selesa sepenuhnya berpatutan, tidak seperti perapian, kayu dan sebagainya.

Sudut membaca gaya yang selesa - sarang yang selesa untuk de-stress

gaya cocooning-hiasan-sudut bacaan-selesa
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 13/19

Setelah menyebutkan penyelesaian yang menguntungkan secara ekonomi, seseorang tidak perlu mengulangi semula pemandangan dan mula dari awal. Anda hanya boleh mengaturkan gaya kepompong kecil dan nikmatinya apabila anda mempunyai masa lapang. Peminat buku boleh, contohnya, menubuhkan sudut bacaan yang selesa dengan cara yang mudah. Kerusi yang selesa, bangku kaki, lampu lantai atau kelengkapan pencahayaan yang sesuai dan selimut selimut sepenuhnya mencukupi.

cocooning gaya hiasan bilik-Petani-bergaya
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 14/19

Ini adalah tempat yang tepat untuk membuka kurungan dan nyatakan bahawa ruang tamu Scandinavia bukanlah satu-satunya untuk menyelaraskan gaya kepompong. Buktinya adalah lounge negara yang bergaya di atas yang menguasai beberapa strategi deco yang telah kami perhatikan. Sebenarnya, perabot antik dan barangan bergaya antik sejajar dengan gagasan kepompong. Perhatikan juga hiasan dinding yang mengagumkan di tangga di beberapa cermin dalam bentuk dan saiz yang tidak sepadan.

Cara membuat kepompong kesejahteraan di dalam bilik tidur

gaya cocooning bilik-bilik tidur-dewasa-Scandinavian
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 15/19

Tetapi biarkan hiasan kecil di ruang tamu untuk berpindah ke bilik lain rumah yang berfungsi sendiri bertepatan dengan konsep asas gaya kepompong. Sememangnya, ini adalah bilik dewasa di mana setiap detail mesti mengundang rehat, tanpa mengira gaya hiasan yang dipilih. Sekali lagi, ia adalah tekstur bahan yang dikira apabila anda ingin mencipta suasana yang selesa.

gaya cocooning-hiasan bilik-bilik tidur-bergaya
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 16/19

Walau bagaimanapun, ia juga perlu untuk mendekati subjek warna yang baik untuk digunakan untuk dapat membuang subjek gaya kepompong. Nada cahaya semua warna semulajadi, serta putih di mana-mana, sentiasa menjadi titik fokus reka bentuk. Tetapi kehadiran kelabu yang lebih sengit seperti grafit, antrasit dan sabak sering dilihat. Walaupun pilihan ini tidak tipikal, hasil akhirnya secara terang-terangan menggemari dan menarik kerana bilik dihiasi dengan warna-warna hangat.

gaya cocooning bilik-bilik tidur-hiasan-tisu yang selesa
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 17/19

Jika nada segar juga menjadi pilihan anda, ia akan mengimbangi mereka dengan banyak kayu mentah yang hangat. Dalam contoh di atas, papan kepala lembaga yang tidak dapat dipulihkan segera menangkap mata anda sambil memanaskan bilik. Kami juga harus memuji pakaian rajutan bersatu besar yang merupakan objek yang kini menjadi trend hiper. Terima kasih kepada udara yang cuddly dia dapat dengan mudah mencuri pertunjukan dari unsur-unsur lain dan menjadi bintang yang tidak dipertikaikan dari hiasan gaya kepompong.

Malah bilik mandi menyusup ke pesona gaya kepompong

gaya cocooning-kunci-eksotik hiasan bilik-bilik mandi
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 18/19

Menjelang akhir artikel, walaupun bilik mandi kontemporari tidak dapat menahan gaya kepompong. Malah, sebagai ruang kesejahteraan yang berkaitan dengan penjagaan tubuh, ia menjadi sangat mudah dengan pesona yang menawan. Di sana, kita memerhatikan "peraturan emas" yang sama dan umumnya menggunakan strategi hiasan yang sama untuk menggalakkan kepompong. Secara logik, perbezaan utama adalah lapisan yang digunakan yang mesti kalis air dan tahan kelembapan tinggi.

gaya cocooning-hiasan-balkoni-tekstur
Gaya kepompong dalam hiasan - strategi apa yang dapat berfungsi? | Hiasan | 19/19

Akhirnya, apabila terungkap bahawa walaupun balkoni secara tidak sengaja meminjamkan kepada gagasan kepompong gaya kita tahu bahawa kita berjalan lancar dalam hiasan! Tidak ada yang lebih indah daripada minum kopi pagi atau wain malam pada suasana seperti itu. Kulit, lampu, tumbuh-tumbuhan - setiap perincian berada di tempatnya dan menjemput untuk melupakan kegilaan harian. Ia memberi jaminan untuk mengetahui bahawa anda boleh membuat tempat seperti di luar walaupun anda tinggal di bandar.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 89 = 99

Back to top