Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat – bagaimana ia berfungsi?

diet-karbohidrat diet-sarapan pagi
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 1/10


Apakah diet karbohidrat yang tinggi? Seperti namanya, ia adalah program makanan di mana tubuh kita mendapat tenaga yang diperlukan terutamanya melalui karbohidrat. Akibatnya, penggunaan lemak dan protein sangat berkurangan. Inilah sebabnya mengapa diet karbohidrat yang tinggi juga dipanggil HCLF (karbohidrat rendah lemak rendah). Konsep ini adalah berdasarkan prinsip mudah: dengan latihan, tenaga yang disediakan oleh karbohidrat yang dimakan diubah menjadi jisim otot. Kami kehilangan lemak badan dan mendapat otot, tetapi hanya apabila diet dikaitkan dengan sukan. Tanpa senaman yang mencukupi, tenaga tambahan akan disimpan sebagai lemak dan berat badan anda akan meningkat, tetapi tidak rata. Betapa betulnya diet pengambilan jisim Otot karbohidrat tinggi, anda dapati dalam artikel!

Pengagihan nutrien dalam diet pengambilan jisim karbohidrat

Diet Lemak Otot-Karbohidrat-Lantai
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 2/10

The "formula" yang baik dalam pemakanan HCLF mempunyai beberapa variasi. Sebelum ini, taburan nutrien ditentukan seperti berikut: 80% karbohidrat, 10% lemak dan 10% protein. Tetapi bagi kebanyakan orang, peratusan ini tidak sihat kerana kekurangan asid lemak yang cukup penting. Ini adalah persoalan yang sangat serius kerana defisit seperti itu boleh menyebabkan masalah dengan hormon dan metabolisme. Atas sebab ini, para pakar hari ini mengesyorkan taburan nutrien baru, iaitu: 60% karbohidrat, 20% lemak dan 20% protein, yang dianggap lebih seimbang.

Indeks makanan glisemik sangat penting

Indeks Indeks Glikemik Otot-Glikemik
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 3/10

Karbohidrat kompleks adalah baik untuk membina otot, tetapi boleh memberi impak negatif terhadap tahap glukosa darah. Siapa yang mahu mengamalkan diet karbohidrat yang tinggi, mesti sentiasa belajar mengenai indeks glisemik makanan. Karbohidrat cepat seperti makanan yang diproses tinggi gula putih, soda, bijirin putih dll. mempunyai indeks glisemik yang sangat tinggi yang menyebabkan tahap glukosa dalam darah meningkat dengan cepat. Biasanya, tahap glukosa dalam darah secara automatik dikawal oleh hormon seperti insulin dan glukagon.

Bilakah untuk mengelakkan diet berasaskan karbohidrat?

rejim diambil-jisim-otot yang kaya dengan karbohidrat buah-buahan
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 4/10


Tetapi apabila seseorang mengalami kegagalan mekanisme pengawalseliaan, seperti diabetes, glukosa dapat mencapai tahap toksik. Atas sebab ini, antara lain, pemakanan besar-besaran ini harus dielakkan jika anda mengalami keadaan yang sama. Tetapi orang dalam kesihatan yang baik juga mesti memihak kepada makanan dengan indeks glisemik rendah. Di samping itu, jika anda mengumpul lebih banyak lemak di kawasan abdomen, anda akan berasa lebih baik dan akan mendapat hasil yang lebih baik dengan diet karbohidrat yang rendah.

Apakah makanan indeks glisemik rendah?

1

rejim diambil-jisim-otot karbohidrat-salad-quinoa
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 5/10

Pautan Sponsor

Kebanyakan buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, biji minyak, produk gandum durum dan coklat gelap mempunyai indeks glisemik sederhana atau rendah. Oleh itu, bahan-bahan ini lebih disukai dengan memilih produk untuk disertakan dalam menu anda setiap hari. Antara buah-buahan, hanya semangka dan pisang yang harus dielakkan dan melon dan nanas harus dimakan secara sederhana. Frit, nasi putih, wortel dan kentang panggang juga tidak digalakkan.

Apa yang perlu dimakan semasa diet HCLF?

Jisim-otot karbohidrat sihat rejim diambil minyak,
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 6/10


Jangan lupa memasukkan lemak sihat dan protein berkualiti tinggi dalam menu harian! Hampir semua orang tahu bahawa ini kebanyakannya ikan dan daging lebih kurang kurus. Tetapi apakah lipid yang baik dan dalam kuantiti apa yang akan digunakan oleh mereka semasa diet berprestasi tinggi yang berjaya? Baiklah, taruhan bahan-bahan kaya omega-3 dan omega-6 seperti minyak ikan dan minyak sayuran. Satu sudu minyak zaitun sehari atau 4 hingga 6 kapsul minyak ikan dianggap optimal. Kacang dan ikan juga merupakan sumber omega-3 yang baik.

rejim diambil-jisim-otot karbohidrat-benih kekacang
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 7/10


Di samping itu, untuk diet lebih berkesan, makanan harian anda perlu diedarkan dalam 4-5 kali makan. Buah-buahan kering dan kacang mentah, sebagai contoh, adalah sarapan pagi atau snek yang sangat baik selepas sukan ini. Ia juga dinasihatkan untuk memakan makanan karbohidrat yang paling kompleks (diperbuat daripada tepung gandum durum, beras keseluruhan, dll) pada waktu pagi atau selepas sesi latihan. Sebabnya ialah tahap insulin yang tinggi menggalakkan pertumbuhan semula serat otot selepas latihan berat dan meningkatkan metabolisme.

plug-diet-jisim-otot yang kaya dengan karbohidrat menu
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 8/10

Jangan lupa untuk menemani makan tengah hari dan makan malam dengan salad sayur-sayuran segar, sebaiknya berdaun hijau. Pilih makanan yang paling tidak diproses dan bahan-bahan yang boleh dimakan mentah dan segar. Apabila anda perlu menyediakan makanan anda secara termal, memilih untuk membakar, mendidih atau mengukus. Penggorengan dan roti tidak boleh digunakan untuk sesiapa sahaja yang ingin mengambil hanya lemak berfaedah, sama ada ia mengikuti diet yang diambil oleh jisim otot atau tidak.

Diet pemakanan mesti disertai dengan latihan yang betul

rejim diambil-jisim-otot karbohidrat-latihan
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 9/10

Seperti yang telah disebutkan, program makanan karbohidrat ini akan berjaya hanya apabila digabungkan dengan latihan yang betul. Dan jika cardio sesuai untuk penurunan berat badan, semasa diet yang diambil, dan terutama semasa karbohidrat yang tinggi, lebih baik untuk mengelakkannya. Tidak seperti penurunan berat badan, pembentukan bina badan memerlukan latihan asas dengan beban berat. Jenis mereka bergantung pada bahagian-bahagian tubuh yang anda mahu untuk menekankan, tetapi juga pada jantina dan umur anda, badan unik anda dan pengalaman sukan anda.

rejim diambil-jisim-otot karbohidrat-latihan
Rejimen massa otot yang kaya karbohidrat - bagaimana ia berfungsi? | Diet | 10/10

Jelas sekali, seorang wanita yang mula dan ingin memberikan kelegaan pada tangannya tidak akan menggunakan teknik yang sama atau berat sama seperti lelaki maju atau ahli yang melakukan beberapa pengulangan bangku simpanan setiap beberapa hari selama bertahun-tahun. Dalam apa jua keadaan, jongkong dan latihan dumbbell ringan sesuai walaupun untuk majoriti orang baru. Siapa yang sanggup membelinya, boleh menggunakan perkhidmatan seorang jurulatih profesional untuk cemerlang dalam hasilnya. Akhirnya, jangan lupa makan dalam masa dua jam selepas sukan ini memberi makan kepada otot anda dan kembalikan semula mereka.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − = 32

Back to top