Kislinsko-bazična prehrana – kaj naj vedo o kislinsko-alkalnem ravnotežju

dieta-kislina-osnova-zelenjava-zelena-rdeča-jabolka kislinsko-osnovna prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 1/12


Kot je že znano, je človeško telo sestavljeno iz približno 70% tekočin. Pri tej količini so prisotni biokemični procesi - življenjski procesi, ki se pojavljajo v življenju. Znanje o kemiji nas opominja, da ima vsaka rešitev kislinski, nevtralni ali osnovni značaj. Ampak kako pomembno je ravnovesje in kislinsko-alkalna prehrana v kontekstu vsakdanjega življenja in našega zdravstvenega stanja? Ali lahko nad določeno boleznijo zmagamo, če podpiramo neko kislinsko-alkalno ravnovesje? Ali ima hrana pomembno vlogo pri tej ravnotežju? Odgovori na ta vprašanja bomo jim dali v tem uporabnem in zelo aktualnem članku.

Dieta kislinske baze in ravni pH v človeškem telesu

dieta-kisline-alkalne-pH-alkalne kisline nevtralne kislinske baze
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 2/12

Potencialni vodik ali pH (v angleškem potencialnem vodiku) meri nasičenost in aktivnost vodikovih ioni H + v raztopini. To pomeni, da je pH merilo kislosti in osnovnosti raztopine. Indeksi pH se gibljejo od 0 do 14.

Če pH raztopine variira od 0 do 7, se imenuje kislina;
Če je pH raztopine enak 7, se imenuje nevtralen;
Če je pH raztopine 7 do 14, se imenuje osnovno ali alkalno.

Nižji pH (gre od 7), bolj kisla je raztopina. Tako je npr. PH čiste vode 7 (nevtralni znak), pH belila je 11,5 (osnovni znak).
PH ravni v človeškem telesu niso enake - medtem ko nekateri organi in sistemi delujejo bolje v kislem okolju, drugi pa bolje v alkalnem okolju. Normalni pH želodca je na primer zelo kisel - med 1,5 in 2,5, tako da lahko prebavni encim (proteaza) razgradi beljakovine iz hrane, ki jo jedo. Krka je nekoliko alkalna (pH med 7,35 in 7,45).
Ampak pazite: motnje ravnotežja v kislinski osnovi, ki se imenujejo acidoza (pH pod 7,35) in alkaloza (pH nad 7,45), škodujejo zdravju. Upoštevajte, da ti dve bolezni vplivata samo na bolnike s patološkimi boleznimi, kot so ledvična insuficienca, nekatere resne bolezni, zastrupitve itd.

Dietna kislina - kakšne so tri vrste živil

prehrana kislino lokaciji vsej-ph-kislinsko alkalno-pijače hrane
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 3/12

Teorija, da je človek sposoben uravnotežiti pH svojega telesa med dieto, uživa vedno večjo popularnost. Glavna ideja, ki jo podpira alkalna prehrana, temelji na mnenju, da telo deluje optimalno, kadar obstaja ravnotežje med porabo alkalnih in kisle hrane.
Upoštevajte, da pH živil nima nič opraviti z njihovimi alkalizacijskimi in zakisljevalnimi lastnostmi. PH tukaj ni pomemben, kajti kasneje hrana prehaja skozi kislinsko vzdušje v želodcu, nato pa se postavi v tanko črevo. Pomembno je vedeti, da se živila po presnovi, ostanejo v telesu kisle ali alkalne ostanke. Limonski sok, na primer, ima pH 2, vendar kljub temu pusti alkalni ostanek in ocenjuje, da je alkalna hrana. To pomeni, da limonin sok ima kisel značaj, vendar ni kisla hrana.

Kateri meni lahko izberete za svojo kislinsko osnovno prehrano?

prehrana-kisla-baza-zelenjava-sveža-korenje-paprika-zelje-paradižnik kislinsko-bazična prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 4/12

1

Obogatitev živil: meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, alkohol, kavo in žita.
Nevtralna živila: užitne maščobe (živalska in rastlinska), škrob, sladkor in med.
Alkaliziranje živil: zelenjava, kalčki, večina sadežev, večina stročnic, zelišč in začimb, orehov, avokada, oljk, kokosovega oreha, semena chia, lanenih semen, kinoja semena, semena proso, ajde in zelenega čaja.

Koruza, leča, riž itd. - žita so potrebna za dobro zdravstveno stanje

dieta-kislinska-baza-riž-razen-leča-kislinsko-bazična prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 5/12

Sponzorirane povezave

Zagovorniki kisle baze ali alkalne prehrane so mnenja, da živila, ki se uživajo, močno vplivajo na kislinsko-bazno ravnovesje telesa. Ko zaužijemo živila, ki zapustijo kislinski ostanek, motijo ​​uravnavanje krvi, ki povzroča bolezni. Zato moramo, po njihovem mnenju, porabiti čim več alkalizirane hrane, da bi uravnotežili nivo pH v telesu.
Vemo, da so nekatera poročila, kot je tista med omega 3 in omega 6, zelo pomembna za naše zdravje na splošno. Toda ali je ravnovesje med alkalizacijo in zakisljevanjem živil pomembno? Poskusimo najti odgovor.

Za svojo kislinsko osnovno prehrano, stavo na zeleno listnato zelenjavo ...

prehrana-kislina-osnova-zelenjava-listi-zelena-kumarice-avokado kisline-osnova prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 6/12


... in o eksotičnih začimbah

dieta-kisline-baze-začimbe-poper-črna-rdeče-curry kislinsko-osnova prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 7/12


PH hrane in krvi

Kot smo že omenili, je lahko celo majhno nihanje pH vrednosti krvi zelo tvegano. PH pod 7 in več kot 7,7 zagotavlja resne zdravstvene težave, ker celice ne morejo delovati v podobnem okolju.
Zato telo samodejno zniža nivo pH v krvi s pomočjo nekaterih puferskih mehanizmov, tako da ohranja ravnotežje kislinskega bazena. Najpomembnejši regulator diha. Ko dihate, pljuča napolnijo s kisikom in nasprotni proces je izgon ogljikovega dioksida. Visoka koncentracija ogljikovega dioksida znižuje raven pH v krvi, vendar skozi postopek dihanja ohranja ravnovesje med kisikom in ogljikovim dioksidom, in sicer kislinsko-alkalnim ravnovesjem.

Katero snov se sprošča z urinom in katere snovi bodo ponovno absorbirane v telesu - to je odvisno od ledvic, ki imajo, kot lahko vidimo, pomembno vlogo. Če je raven pH v krvi nizka (zato je atmosfera kisla), ledvice filtrirajo bikarbonatne ione, ki se v krvi kombinirajo s kislimi ostanki. Rezultat te reakcije je tvorba soli, ki se ledvice filtrirajo skozi urin in ogljikov dioksid, ki se sprosti s postopkom izdihavanja.

PH homeostazo lahko vzdržujemo tudi preko tretjega mehanizma - to so različne puferne snovi, kot so kalcij in drugi minerali.
Torej obstajajo trije mehanizmi - aspiracija, delovanje ledvic in puferne snovi. S temi mehanizmi telo vzdržuje pH v določenih mejah. Resnica je, da ne morete vplivati ​​na pH krvi hrane, ki jo jeste. Možno je, da se raven pH v krvi za določen čas dvigne po porabi velike količine pecilne sode, vendar na splošno ni pomembno, če se porabi alkalna ali kisla živila, vrednost pH v krvi se bo razlikovalo med 7,35 in 7,45.

prehrana-kislina-osnova-sladkor-sladkorni trs-dieta na osnovi kisle vode
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 8/12

PH živila in urina

Po drugi strani pa je res, da hrana vpliva na urinarni pH. Če za zajtrk vzamemo svežo solato in odvetnika, nekaj ur pozneje bo urina bolj alkalna kot tista, ki je vzela slanino omako, ker ledvice obravnavajo neuporabno kislost in zavreči z urinom. Zato se pH giblje od 4,6 do 8 - veliko širše meje. Vse je odvisno od hrane, ki jo porabimo.
Lahko se enostavno preizkusi njegov urinarni pH. To je ena od prednosti alkalne prehrane, ki pritegne toliko ljudi. Vedno je lepo, če si lahko ogledate svoje zdravje. PH urinarnega testa kaže - če je pH urina alkalen, potem smo na pravi poti. Toda težava je v tem, da kislina urina ni dober pokazatelj splošne uravnoteženosti pH telesa, je težko slediti dobremu zdravju.

dieta-kislina-bazično-zelje-paprike-rdeče-bučke-česna kislinsko-osnovna prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 9/12

Dieta kislinske osnove in rak

Eno najpogostejših prepričanj je, da lahko kislinska osnovna prehrana zdravi raka. Razlaga je, da rakave celice hitreje rastejo v kislem okolju. Po mnenju navijačev alkalne prehrane je mogoče alkalizirati telo in ustaviti razvoj rakavih celic. Na žalost je ta izjava napačna zaradi nekaj razlogov.
Prvič, kot je bilo že pojasnjeno, živila - bodisi alkalizirajo ali acidizirajo - ne vplivajo na koncentracijo v krvi in ​​medcelične vrednosti tekočine.
Drugič, rakave celice ne tvorijo le kislega okolja. Obstaja veliko eksperimentiranja, ki pravi, da to in znanstveniki uspevajo razviti rakave celice v alkalnem okolju.
Tretjič, resnično je, da rakave celice hitreje rastejo v kislem okolju, vendar je glavni vzrok za njihovo nastanitev drugačen. To ni kisli medij, ki povzroča nastanek tumorja, ampak je tumor, ki ga ustvarja.

dieta-kisla-baza-škrobna kislina-osnova prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 10/12

Končno lahko rečemo, da je za dieto prehrana na osnovi kisline res zdrava. Ampak vprašanje je treba razpravljati, če je to posledica vzrokov, ki jih podpirajo podporniki tega režima. To mnenje naj bi bilo posledica dejstva, da prehrana spodbuja porabo veliko zelenjave, sadja in druge zdrave hrane ter prepoveduje alkohol, umetna sladila, brezalkoholne pijače in hitro hrano.
Problem s to alkalno prehrano je naslednji: prepoveduje ali strogo omejuje porabo mesa, jajc in mlečnih izdelkov. Torej, taka prehrana odvzema telo dobrih naravnih virov beljakovin. Ni študije, ki trdi, da kisli ostanki teh živil negativno vplivajo na naše zdravje. V resnici je kislost ena glavnih sestavin vseh živih snovi.

prehrana-kisla-baza-zrna-piškoti-krušna zrna kislinsko-osnovna prehrana
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 11/12

prehrana-kislina-osnova-prepovedati-ribe-jajca-prehrana na osnovi mesa kisline
Kislinsko-osnovna prehrana - kaj vedeti o kislinsko-alkalnem ravnotežju | Diet | 12/12

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =

Back to top