Diet berasaskan makanan – apa yang perlu diketahui mengenai keseimbangan asid alkali

diet berasid-asam-asas-sayur-hijau-apel berasaskan diet berasid
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 1/12


Seperti sudah diketahui, tubuh manusia terdiri daripada kira-kira 70% cecair. Pada proses biokimia kuantiti ini - proses penting yang berlaku dalam organisma hidup - adalah wajar. Pengetahuan tentang kimia mengingatkan kita bahawa setiap penyelesaian mempunyai sifat asid, neutral atau asas. Tetapi betapa pentingnya baki dan diet berasid alkali dalam konteks kehidupan seharian dan keadaan kesihatan kita? Bolehkah kita menang atas penyakit tertentu jika kita menyokong keseimbangan asid-alkali tertentu? Adakah makanan memainkan peranan penting dalam keseimbangan ini? Jawapan kepada soalan-soalan ini, kami akan memberikan mereka dalam artikel berguna dan terkini ini.

Diet asid dan tahap pH dalam tubuh manusia

diet berasid-alkali-skala-pH-alkali-asid-neutral berasid diet
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 2/12

Potensi hidrogen atau pH (dalam potensi hidrogen bahasa Inggeris) mengukur tepu dan aktiviti ion hidrogen H + dalam larutan. Iaitu, pH adalah ukuran keasaman dan asas asas penyelesaian. Indeks pH berkisar antara 0 hingga 14.

Jika pH penyelesaian berbeza dari 0 hingga 7, ia dipanggil asid;
Jika pH penyelesaian adalah sama dengan 7, ia dipanggil neutral;
Jika pH penyelesaian adalah 7 hingga 14, ia dipanggil asas atau alkali.

Semakin rendah pH (pergi dari 7), larutan asidik lebih banyak. Oleh itu, sebagai contoh, pH air tulen adalah 7 (bersifat neutral), pH peluntur adalah 11.5 (watak asas).
Tahap PH dalam tubuh manusia tidak sama rata - sementara sesetengah organ dan sistem bekerja dengan lebih baik dalam persekitaran asid, yang lain bekerja lebih baik dalam persekitaran alkali. PH normal perut, misalnya, sangat berasid - antara 1.5 dan 2.5, supaya enzim pencernaan (protease) dapat merendahkan protein dari makanan yang dimakan. Darah, untuk bahagiannya, sedikit alkali (pH antara 7.35 dan 7.45).
Tetapi berhati-hati: gangguan keseimbangan darah berasaskan asid, yang dipanggil asidosis (pH di bawah 7.35) dan alkalosis (pH di atas 7.45) adalah berbahaya kepada kesihatan. Pertimbangkan bahawa kedua-dua penyakit ini hanya memberi kesan kepada pesakit penyakit patologi seperti kekurangan buah pinggang, penyakit serius tertentu, keracunan, dll.

Diet asid-asas - apakah tiga jenis makanan

diet asid-bes-lebar ph asid-alkali minuman makanan
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 3/12

Teori bahawa seseorang mampu mengimbangi pH badan seseorang semasa diet, menikmati populariti yang semakin meningkat. Idea utama di sini, disokong oleh diet alkali, berdasarkan pendapat bahawa badan berfungsi secara optimum apabila terdapat keseimbangan antara penggunaan makanan alkali dan berasid.
Pertimbangkan bahawa pH makanan tidak ada kaitan dengan sifat alkali dan pengasidan mereka. PH tidak penting di sini, kerana kemudian, makanan itu melalui suasana asid perut dan selepas itu ia menjadi berbaris di usus kecil. Adalah penting untuk mengetahui bahawa sekali dimetabolisme, makanan meninggalkan sisa berasid atau alkali dalam badan. Jus lemon, misalnya, mempunyai pH 2, tetapi walaupun ini, ia meninggalkan sisa alkali dan dianggarkan makanan alkali. Iaitu, jus lemon mempunyai watak berasid, tetapi ia bukan makanan yang menyerap.

Menu manakah yang boleh dipilih untuk diet berasaskan asidnya?

diet-asid-asas-sayur-sayuran-segar-lobak-lada-kubis-tomato asid-berasaskan diet
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 4/12

1

Makanan berbahaya: daging, ikan, telur, produk tenusu, alkohol, kopi dan bijirin.
Makanan neutral: lemak yang boleh dimakan (haiwan dan sayuran), kanji, gula dan madu.
Makanan alkali: sayur-sayuran, pucuk, kebanyakan buah-buahan, tumbuhan yang paling leguminous, herba dan rempah, walnut, alpukat, zaitun, kelapa, biji chia, benih rami, biji quinoa, biji bijirin, soba dan teh hijau.

Jagung, lentil, beras, dll. - Bijirin diperlukan untuk keadaan kesihatan yang baik

berasid-berasaskan beras-tetapi-lentils diet asid-asas
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 5/12

Pautan Sponsor

Penyokong makanan berasaskan asid atau alkali berpendapat bahawa makanan yang digunakan memberi pengaruh yang kuat terhadap keseimbangan asid-asid tubuh. Apabila kita mengambil makanan yang meninggalkan residu berasid, mereka mengganggu keseimbangan darah yang menyebabkan penyakit. Inilah sebabnya, menurut mereka, kita mesti mengambil sebanyak mungkin makanan alkali, untuk mengimbangi tahap pH badan.
Kami tahu bahawa beberapa laporan, seperti antara omega 3 dan omega 6, sangat penting untuk kesihatan kita secara umumnya. Tetapi apakah keseimbangan antara alkali dan makanan berasid penting? Mari cuba cari jawapannya.

Untuk diet berasid anda, taruhan sayur-sayuran berdaun hijau ...

diet berasid-asid-sayur-daun-hijau-timun-asid-asid-alpukat diet
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 6/12


... dan mengenai rempah-rempah eksotik

diet berasid-asid-asas-rempah-lada hitam diet berasid-berasaskan kari
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 7/12


Makanan dan pH darah

Seperti yang telah disebutkan, walaupun ayunan kecil indeks pH darah boleh menjadi sangat berisiko. PH di bawah 7 dan ke atas 7.7 menjamin masalah kesihatan yang serius, kerana sel-sel tidak berfungsi dalam persekitaran yang sama.
Inilah sebabnya mengapa badan secara automatik mengurangkan paras pH darah, melalui beberapa mekanisme penimbunan, dengan mengekalkan keseimbangan asid-asas. Pengatur yang paling penting bernafas. Apabila anda bernafas, paru-paru mengisi dengan oksigen dan proses sebaliknya adalah pengusiran karbon dioksida. Kepekatan karbon dioksida yang tinggi merendahkan tahap pH darah, tetapi melalui proses pernafasan, keseimbangan antara oksigen dan karbon dioksida dikekalkan dan, masing-masing, keseimbangan asid alkali.

Bahan-bahan yang akan dikeluarkan oleh air kencing dan bahan-bahan yang akan diserap kembali ke dalam badan - ini bergantung kepada buah pinggang yang, seperti yang kita lihat, memainkan peranan yang sangat penting. Jika tahap pH darah rendah (oleh itu, jika atmosfera adalah berasid), buah pinggang menapis ion-ion bikarbonat, yang menggabungkan dengan sisa-sisa berasid dalam darah. Hasil daripada tindak balas ini adalah pembentukan garam, yang diolah oleh buah pinggang melalui air kencing, dan karbon dioksida, yang dikeluarkan oleh proses pembuangan.

Homeostasis PH boleh dikekalkan juga melalui mekanisme ketiga - ini adalah bahan penyangga yang berbeza seperti kalsium dan mineral lain.
Oleh itu, terdapat tiga mekanisme - aspirasi, fungsi buah pinggang dan bahan buffer. Melalui mekanisme ini, tubuh mengekalkan pH darah dalam had tertentu. Sebenarnya anda tidak boleh mempengaruhi pH darah makanan yang anda makan. Adalah mungkin bahawa tahap pH darah meningkat untuk masa yang tertentu, berikutan pengambilan sejumlah besar baking soda, tetapi, secara amnya, tidaklah penting jika seseorang menggunakan makanan alkali atau pengasapan, pH darah akan berubah antara 7.35 dan 7.45.

diet berasid-asid-berasaskan gula-berasaskan-asid-madu-air
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 8/12

PH makanan dan kencing

Sebaliknya, adalah benar bahawa makanan mempengaruhi pH kencing. Jika untuk sarapannya kita mengambil salad segar dan seorang peguam, beberapa jam kemudian air kencing akan menjadi lebih alkali daripada orang yang mengambil telur dadar daging, kerana buah pinggang merawat keasidan tidak berguna dan mereka menolak oleh air kencing. Itulah sebabnya pH berkisar antara 4.6 hingga 8 - jauh lebih luas. Ia bergantung kepada makanan yang kita makan.
Seseorang boleh dengan mudah menguji pH kencingnya. Ini adalah salah satu manfaat diet alkali yang menarik ramai orang. Ia sentiasa baik untuk dapat melihat kesihatan anda sendiri. Ujian pH kencing menunjukkan - jika pH air kencing adalah alkali, maka kita berada di landasan yang betul. Tetapi masalah di sini adalah bahawa keasidan air kencing bukan merupakan petunjuk yang baik untuk keseimbangan umum pH badan, ia tidak semestinya petunjuk kepada kesihatan yang baik.

diet berasid-asam-asas-kubis-peppers-red-zucchini-asid berasaskan berasaskan bawang putih
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 9/12

Diet asid dan kanser

Salah satu kepercayaan yang paling biasa ialah diet berasid asid boleh menyembuhkan kanser. Penjelasannya adalah bahawa sel-sel kanser tumbuh lebih cepat dalam persekitaran berasid. Menurut penyokong diet alkali, seseorang dapat alkali tubuh dan menghentikan perkembangan sel-sel kanser. Malangnya, kenyataan ini salah kerana beberapa sebab.
Pertama, seperti yang telah dijelaskan, makanan - sama ada pengalkal atau pengasidan - tidak mempengaruhi tahap pH darah dan paras cecair intercellular.
Kedua, sel-sel kanser tidak hanya terbentuk dalam lingkungan asid. Terdapat banyak percubaan yang mengatakannya dan saintis berjaya membangunkan sel-sel kanser dalam persekitaran alkali.
Ketiga, benar bahawa sel-sel kanser tumbuh lebih cepat dalam lingkungan asid, tetapi penyebab utama pembentukannya berbeza. Ia bukan medium asid yang menyebabkan pembentukan tumor, ia adalah tumor yang menciptanya.

diet asid-berasaskan berasaskan asid-asid
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 10/12

Akhirnya kita boleh mengatakan bahawa tidak seperti banyak diet, diet asid-asas benar-benar sihat. Tetapi ia adalah satu persoalan yang akan dibahaskan jika ia disebabkan oleh sebab-sebab yang disokong oleh para penyokong rejim ini. Pendapat ini dipercayai disebabkan oleh diet yang menggalakkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan makanan sihat yang lain, dan melarang alkohol, pemanis tiruan, minuman ringan dan makanan segera.
Masalah dengan diet alkali ini adalah seperti berikut: ia melarang atau mengehadkan penggunaan daging, telur dan produk susu. Jadi, diet sedemikian menghilangkan tubuh sumber protein semulajadi yang baik. Tidak ada kajian yang mendakwa dakwaan bahawa sisa berasid makanan ini mempunyai pengaruh negatif terhadap kesihatan kita. Pada hakikatnya, keasidan adalah salah satu unsur utama dalam semua benda hidup.

diet berasid-asid-bijirin-biskut-beras-butiran berasid berasaskan diet
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 11/12

diet berasid-asam-asas-larangan ikan-telur-diet berasaskan asid
Diet berasaskan asid - apa yang perlu diketahui tentang keseimbangan asid-alkali | Diet | 12/12

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 35

Back to top