Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma

boja kruga pastelnih nijansi
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 1/18


kotačić u boji je apstraktna kružna grafička ilustracija bitnih vidljivih boja i nekih njihovih nijansi. Glavna svrha ove sheme boja je postupno sistematiziranje i povezivanje primarnih, sekundarnih i tercijarnih boja. Koristi se u tiskarstvu, grafičkoj umjetnosti i slikarstvu, kao iu modnoj industriji i dizajnu interijera. U sadašnjem članku ćemo detaljno ispitati krug boja i otkriti sve njegove "tajne". Nadajmo se da ćemo na kraju svladati alate koje će nam ponuditi i znat ćemo ih dobro iskoristiti za ukrašavanje!

boja-boja-um-mandala kotača u boji
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 2/18

Smatra se da raspored boja konvencionalnog kromatskog kruga odgovara valnim duljinama svjetlosti u spektralnoj raspodjeli. U manje akademskom smislu imamo dugačku gradijent crvene, narančaste, žute, zelene, plave i ljubičaste. No, moderne grafikone boja tumače se na različite načine i mogu podnijeti mnoga odstupanja od standarda referenci.

kromatski krug u svakodnevnim predmetima
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 3/18

Na primjer, raspored boja umjetničkih kromatskih krugova ovisi o vlastitoj subjektivnoj viziji harmonije i disonance. Uvijek imamo primarne boje i odgovarajući sekundarni, od kojih svaka proizlazi iz mješavine dviju od tri osnovna. Ali prije nego što nastavite s detaljnim objašnjenjima, potrebno je navesti značenje pojmova koje smo upravo koristili.

Kromatski krug i primarne boje

boje primarne sekundarnu tercijarni
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 4/18


U sintezi boja, primarna boja je boja koja se nije mogla dobiti miješanjem drugih boja. Osim toga, razlikuju se dvije vrste "aditiva" i "subtrakcijske" sinteze boja. Ukratko, prvi je dodavanje osnovnih boja za dobivanje nove boje (kao na TV zaslonu), dok je drugi naopako i uklonjen (u slikarstvu). Stoga su 3 aditivne primarne boje plave, crvene i zelene, dok su tri glavne suptraktivne boje cijan, magenta i žuta.

Krug-kromatske boje kartica u boji
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 5/18

Sponzorirane veze

Međutim, u kontekstu kromatske kružnice i trenutnog članka, kada kažemo primarne boje, odnosit ćemo se na plavo, crveno i žuto - tonove koje ne možemo "obrađivati" od drugih. Logično, sekundarne boje su neke koje je udruga dobila u jednakim dijelovima dviju od tri osnovne boje. Kao dio naše kartice bit će narančasta, zelena i ljubičasta. Konačno, tercijari proizlaze iz mješavine dvaju primarnih, ali ovaj put, u nejednakim omjerima.

1

Krug-kromatski-kruna-cvjetati
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 6/18


Tipični krug boja sastoji se od tri osnovna, tri sekundarna i šest međustranačkih boja ili ukupno 12 segmenata. Naravno, može se dodati i druge tercijarne nijanse i dobiti 16, 20, 24 i tako dalje obojene dijelove. Očito, više dodatnih boja ima više mogućnosti kombiniranja boja koje se mogu formirati. Što nas dovodi do drugog dijela našeg grafikona, posvećenog skladnim paletama boja i njihovom dekorativnom primjenom.

Estetski sheme boja koje se temelje na krugu boja

circle-kromatski tonovi, pastelno-duga nebo
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 7/18


Sheme ili palete boja su kombinacije logičnih tonova koji se pojavljuju na kotačiću u boji. Postoje mnogi pristupi s obzirom na nijanse kako bi se stvorile skladne udruge, međutim, zbog jednostavnosti možemo ih smanjiti na tri osnovne strategije. Može se odlučiti za jednobojnu, za upotrebu sjenila blizu iste boje ili za njihove komplementarne boje.

Krug boja-paleta-skladne boje
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 8/18

Kao što mu ime sugerira, monokromatski shema oslanja se na uporabu jedne boje bez skoro nikakvih varijacija u nijansama. To daje nijansama više ili manje jednolično i vrlo istaknuto, međutim krajnji rezultat nije previše zanimljiv sa stajališta unutarnje uređenosti, a posebno nije lako postići ako niste profesionalni dekorator.

Krug boja-dekoracija-osnovne-boje
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 9/18

Korištenje nekoliko sličnih nijansi, s druge strane, daje više slobode za maštu i rezultati su izvanredni i atraktivni. Najbliže nijanse u pitanju nalaze se jedna na drugu na kromatskom krugu i nazivaju se analognim bojama. Međutim, htjeli bismo usmjeriti vašu pozornost na najplodnije taktike u originalnim dekorativnim idejama, koja je poveznica tzv. Komplementarnih boja.

Kromatski krug i komplementarne boje - crvene i zelene

Krug-kromatske boje-komplementarni-crveno-zeleno-jabuka
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 10/18

Prema teoriji boja, dvije komplementarne boje su postavljene dijametralno suprotno na kromatskom krugu. Na primjer, crvene i zelene boje su komplementarne jer su polovi različiti od drugih na disku. Pomiješajte ih i međusobno se poništavaju, ali kad ih stavimo jedan do drugoga, to je još jedna priča ... Govoreći metaforički, rubin neodoljivo ističe smaragd i obratno !

Krug-kromatske boje-komplementarni-crveno-zelena
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 11/18

Plava i narančasta parica, kao i žuti i ljubičasti par su druge komplementarne boje moguće kada na kromatskom krugu imamo samo 3 primarne boje i 3 sekundarne. A estetske opcije ne prestaju tamo jer ih možemo skupiti u skupine od 3, pa čak i 4, odnosno trijade i tetrade boja. Ali prvo ćemo vidjeti neke inspirativne ideje i savršena postignuća koja se odmaraju na stabilnim stupovima komplementarnih boja duosa.

Krug-kromatske boje-komplementarni-zeleno-crvena
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 12/18

Srećom, kombinacija crvene i zelene boje vrlo je dobro u svim nijansama zamislivima, pa je teško pogriješiti. Morate ipak pokušati promatrati neke preporuke ako netko želi postaviti posebno atraktivnu i elegantnu unutrašnjost. Na primjer, podudaranje s osvjetljenjem dviju promjernih boja kruga boja daje super finog ukrašavanja, pogotovo kada dodate puno bijelih i drugih svijetlih boja.

Mating plava i narančasta je puna očima

Krug-kromatske boje-komplementarni noć-plavo-narančasta
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 13/18

Sljedeći par s kontrastnim bojama jednako je bogat estetskim nijansama, nikada ne treba podcijeniti u uređenju interijera. Brak plave i narančaste boje, čudnovat kao što se čini, je besprijekorna opcija u cilju umjetničkog dizajna. Ovdje je "zlatno pravilo" sasvim logično - što više pigmentiranih boja, to je veći dramski učinak, a više boemski dan!

Krug-kromatske boje-komplementarni-plave vruće naglasci
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 14/18

Oni koji smatraju da je plava zidna slika noću pretjerano pretjerana mogućnost, imaju dosta iskreno lijepih alternativa. Na primjer, benzinska plava i patka plava, trenutno super trendovski, izvrsno se kombiniraju s podebljanim narančama, kao što su mrkva, mandarina i šafran, apsolutno sjajni. Ako, pak, obožavate pastele, nećete biti ni razočarani - miješajte plavo s koraljom.

Krug-kromatske boje-komplementarni-koralj-zeleno-plava
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 15/18

Krug-kromatske boje-komplementarni-plavo-narančasta
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 16/18

Trijade i tetrade boje, gore spomenute, još su jedan pobjednički pristup skladnom uređenju doma bez ograničenja na 2 osnovna tonova. Jednostavno nacrtajte ekvilateralni trokut (ili pravokutnik) na krug boja koji počinje omiljenom bojom i dobit ćete 2 (odnosno 3) nijanse koje savršeno idu uz nju!

Kako se oženiti žutom i ljubičastom - nadahnućem i realizacijom

Krug-kromatske boje-komplementarni-ljubičasto-žuto
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 17/18

Konačno, kombinacija žute i ljubičaste, ili alternativno ljubičaste i narančaste, je još jedna super šarmantna varijanta! Žuta bistra, sunčana i pozitivna, to je dodatni antipod par excellence plemenit, ozbiljan i intenzivan ljubičasta. Kažu da se suprotnosti privlače jedna drugoj, a to je još važnije kada govorimo o krugu boja i komplementarnim asortimama boja koje se koriste pri ukrašavanju suvremene kuće!

Krug-kromatske boje-komplementarni-žuto-ljubičasto-siva
Kromatski krug i kako ga koristiti u uređenju doma Dekoracija 18/18

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =

Back to top